Kompulik...

Temat: Ciasta i ciasteczka
Ciasto czekoladowe PASCALA
- Mam jedną uwagę. Do tego przepisu potrzebny jest mikser. Dzięki niemu przygotowanie ciasta (bez pieczenia) trwa niemal tak krótko, jak przeczytanie przepisu.

produkty:
100 g cukru
3 tabliczki czekolady
6 jajek
1 1/4 kostki masła
150 g migdałów
150 g orzechów włoskich
papier pergaminowy do pieczenia


Jak to zrobić:
Nasmaruj formę do ciasta masłem i wyłóż dno kółkiem z papieru. Orzechy, migdały i 2 tabliczki czekolady zmiel na proszek w mikserze. Oddziel białka od żółtek. Masło, żółtka i cukier wymieszaj na jednolitą masę. Zmieszaj masło z orzechami. Ubij białka na pianę. Delikatnie wymieszaj z pozostałymi składnikami tak, żeby piana nie opadła.
Wylej masę do formy i wyrównaj. Pokrusz trzecią tabliczkę czekolady i powciskaj kawałki do środka.
Włóż do piekarnika rozgrzanego do 1900C na około godzinę.

ale zamiast trzeciej czarnej czekolady (tej,którą nalezy powtyklać do srodka) dać białą!


Źródło: maluchy.pl/forum/index.php?showtopic=16984



Temat: Pascal - tvn
Ciasto czekoladowe
- Mam jedną uwagę. Do tego przepisu potrzebny jest mikser. Dzięki niemu przygotowanie ciasta (bez pieczenia) trwa niemal tak krótko, jak przeczytanie przepisu.

produkty:
100 g cukru
3 tabliczki czekolady
6 jajek
1 1/4 kostki masła
150 g migdałów
150 g orzechów włoskich
papier pergaminowy do pieczenia


Jak to zrobić:
Nasmaruj formę do ciasta masłem i wyłóż dno kółkiem z papieru. Orzechy, migdały i 2 tabliczki czekolady zmiel na proszek w mikserze. Oddziel białka od żółtek. Masło, żółtka i cukier wymieszaj na jednolitą masę. Zmieszaj masło z orzechami. Ubij białka na pianę. Delikatnie wymieszaj z pozostałymi składnikami tak, żeby piana nie opadła.
Wylej masę do formy i wyrównaj. Pokrusz trzecią tabliczkę czekolady i powciskaj kawałki do środka.
Włóż do piekarnika rozgrzanego do 1900C na około godzinę.


Ja robię je w sobotę. Marghe narobiła mi apetytu
Źródło: maluchy.pl/forum/index.php?showtopic=9655


Temat: Pascal - tvn

Ciasto czekoladowe
- Mam jedną uwagę. Do tego przepisu potrzebny jest mikser. Dzięki niemu przygotowanie ciasta (bez pieczenia) trwa niemal tak krótko, jak przeczytanie przepisu.

produkty:
100 g cukru  
3 tabliczki czekolady  
6 jajek  
1 1/4 kostki masła  
150 g migdałów  
150 g orzechów włoskich  
papier pergaminowy do pieczenia  
 

Jak to zrobić:  
Nasmaruj formę do ciasta masłem i wyłóż dno kółkiem z papieru. Orzechy, migdały i 2 tabliczki czekolady zmiel na proszek w mikserze. Oddziel białka od żółtek. Masło, żółtka i cukier wymieszaj na jednolitą masę. Zmieszaj masło z orzechami. Ubij białka na pianę. Delikatnie wymieszaj z pozostałymi składnikami tak, żeby piana nie opadła.  
Wylej masę do formy i wyrównaj. Pokrusz trzecią tabliczkę czekolady i powciskaj kawałki do środka.  
Włóż do piekarnika rozgrzanego do 1900C na około godzinę.


Ja robię je  w sobotę. Marghe  narobiła mi apetytu



ps. ja dałam 2 czekoaldy gorzkie + 1 biała.
Źródło: maluchy.pl/forum/index.php?showtopic=9655


Temat: Czekoladowe ciasto Jamiego Olivera
Ciasto czekoladowe
PAscal: Mam jedną uwagę. Do tego przepisu potrzebny jest mikser. Dzięki niemu przygotowanie ciasta (bez pieczenia) trwa niemal tak krótko, jak przeczytanie przepisu.

produkty:
100 g cukru
3 tabliczki czekolady
6 jajek
1 1/4 kostki masła
150 g migdałów
150 g orzechów włoskich
papier pergaminowy do pieczenia


Jak to zrobić:
Nasmaruj formę do ciasta masłem i wyłóż dno kółkiem z papieru. Orzechy, migdały i 2 tabliczki czekolady zmiel na proszek w mikserze. Oddziel białka od żółtek. Masło, żółtka i cukier wymieszaj na jednolitą masę. Zmieszaj masło z orzechami. Ubij białka na pianę. Delikatnie wymieszaj z pozostałymi składnikami tak, żeby piana nie opadła.
Wylej masę do formy i wyrównaj. Pokrusz trzecią tabliczkę czekolady i powciskaj kawałki do środka.
Włóż do piekarnika rozgrzanego do 1900C na około godzinę.

Moja sugesta (nie pascala:)
tylko ZAMIAST trzeciej czekolady (tej którą wtyka sie do środka)gorzkiej dać białą !!!

robiłam wielokrotnie jest wspaniałe.

Źródło: cincin.cc/index.php?showtopic=3020


Temat: Sernik
Postanowiłam wpisać swój ulubiony przepis na sernik. Może ktoś się skusi upiec go na święta.
Jest wilgotny, kremowy, rozpływający się w buzi. Po upieczeniu nie opada - jest równy na całej powierzchni.
Przepis jest na dużą blachę 25x42 wysokość ok 4,5 cm i wypełnia ją bo samiuśkie brzegi. Do tortownicy należy zrobić połowę porcji.

Składniki:
Ciasto...............
30 dkg mąki (1 i 3/4 szklanki)
10 dkg margaryny lub masła
10 dkg cukru pudru
2 żółtka
1 jajko
1 łyżka z czubkiem smalcu
2 łyżeczki proszku do pieczenia
cukier wanilinowy

Tłuszcze wysiekać z suchymi składnikami, dodać resztę i zagnieść szybko. Wyłożyć dno blaszki.

Ser..................
1,30 kg białego sera przekręcić przez maszynkę
2 szkl cukru
2 szkl mleka
1/2 szk oleju
cukier wanilinowy
4 żółtka
2 całe jaja
2 budynie waniliowe bez cukru

Budynie rozmieszać z mlekiem, dodać pozostałe składniki i dobrze zmiksować. Masa jest baardzo płynna - nie przerażać się - tak ma być.
Masę serową wylać na wyłożoną ciastem blachę i piec 40 min w temp. 180 st.C

Kokosowa skorupka......................
Przed upływem tych 40 min ubić pianę z 6 białek, dodać 3/4 szkl cukru a na koniec paczkę 100g wiórek kokosowych.
Przygotowaną masą posmarować cały wierzch ciasta i piec jeszcze 40 min na złoty kolor.

Zostawić do zupełnego wystygnięcia.
Źródło: cincin.cc/index.php?showtopic=19575


Temat: Ciasto drożdżowe dla tych którym zostały białka
Do jednego z numerów Kuchni była dołączona książeczka o ciastach drożdżowych i tam jest taki przepis:

50 dag mąki luksusowej typ 550
1 szklanka mleka
3 dag drożdży
szklanka białek ( 6-7 białek ) + 1 jajko
3/4 szklanki cukru ( ja dałam mieszankę brązowego i waniliowego )
10 dag masła i trzy łyżki oleju
garstka rodzynek
zapach waniliowy

- drożdże rozprowadzić połową ciepłego mleka z łyżką cukru i mąki. Odstawić w ciepłe miejsce
- połowę mąki przesiać zrobić dołek do którego wlać wyrośniety zaczyn, resztę mleka, żółtko i wsypać cukier . Całość dobrze wymieszać drewnianą łyżka lub mikserem. Następnie cały czas mieszając powoli wlać rozpuszczone masło i olej
- Odstawić na chwilę ciaso i ubić sztywną pianę ze wszyskich białek ( ja pod koniec ubijania dodaję łyżkę drobnego cukru waniliowego )
- delikatnie ale dokładnie połączyć ciasto z pianą ( najpierw dodać niewielką ilość żeby rozrzedzić ciasto ) i pozostałą mąką
- na koniec dodać rodzynki
- gładkie ciasto włożyć do wysmarowanej masłem i posypanej mąką keksówki i odstawić na 40 minu żeby wyrosło
- piec 40 min w 180 stopniach
- przestudzić i polukrować

Ciasto było już pieczone 3 razy i się nie zawiodłam, jest wilgotne i nie zasłodkie.
Nie wpadać w panikę jak zacznie trochę opadać po wyłączeniu pieca zakalca nie będzie, taka jego natura
Źródło: cincin.cc/index.php?showtopic=27162


Temat: Sernik z jogurtów bałkańskich
Cały wątek tutaj
http://www.smaczny.pl/forum/Sernik-Z-Jogurtu-t4457.html

Zrobiłam sernik jest pyszny bardzo lekki i puszysty choć trochę opada jak to sernik.
Załaczam zdjęcia jeszcze ciepły właśnie wyjełam z piekarnika



Przepis

SERNIK Z JOGUTÓW BAŁKAŃSKICH

Składniki:

* 5 jajek
* 1,5 szklanki cukru pudru
* 1 budyń śmietankowy
* 1 cukier waniliowy
* 0,5 szklanki oleju
* 2 duże jogurty bałkańskie (na opakowaniu jest taki facet w czapce 340 gramowy)
* 1 paczka biszkoptów

Przygotowanie:

Białka ubić na sztywno i dodać cukier puder. Jogurty, budyń (budyń mieszamy z żółtkami po czym dodajemy jogurt i resztę składników), cukier waniliowy i olej wymieszać, dodać ubitą pianę z białek. W średniej wielkości tortownicy (średnica 24 cm) ułożyć biszkopty (biszkopty układamy na suchą formę- nie smarjemy blachy absolutnie żadnym tłuszczem, ponieważ ciasta się przypalą) i zalać przygotowaną masą. Piec 1 godzinę 20 minut w tempeaturze około 160-170 stoponi
Źródło: cincin.cc/index.php?showtopic=20057


Temat: Ciasto z rabarbarem i truskawkami

A co zrobic zeby piana nie opadala, bo moja po wyjeciu z piekarnika nie ma nawet 1cm, a jak podgladam w piekarniku to rosnie, ze ho ho! a potem az serce sie kraje jak robi sie taki platfus ...
a wyciągasz ciasto zaraz po upieczeniu?
Źródło: cincin.cc/index.php?showtopic=6134


Temat: SERNIK KRAKOWSKI
Zrobiłam ten serniczek z 1/2 porcji.
Z innych zmian:
podpiekłam spód (10 min) w 200 oC , żółtka utarłam z cukrem, a do sera nie dodałam skórki(zapomniałam kupić) .
Jest niezły . Kruche ciasto jest pyszne i z serem komponuje się bardzo dobrze , ale ... dla mnie to jeszcze nie to (to znaczy nie to co kiedyś jadłam ...) . Mam wrażenie że ser jest odrobinkę za słodki . Coś mi się też zdaje (ale to takie moje dywagacje) , że niepotrzebnie piana z białek jest ubijana , ona ma spowodowac aby ser był puszysty , a przecież w serniku krakowskim nie o to chodzi , tym bardziej , że z góry ser przyciska kratka z ciasta . To powoduje , że sernik najpierw rośnie (mało nie wyszedł z foremki) a po upieczeniu opada . To chyba jest niepotrzebne. Kolejnym razem (jak nie dostane innego przepisu) spróbuję nie ubijać piany z białek i dodać więcej tłuszczu (jak dla mnie konsystencja sera powinna przypominać tę z sernika wiedeńskiego Aneritte ) .
Przepraszam za przydługą wypowiedź , ale ja uwielbiam piec , jeśc i rozwoodzić sie nad sernikami , a poza tym , może to kogoś sprowokuje do dyskusji i ... razem opracujemy ideał sernika krakowskiego
Źródło: cincin.cc/index.php?showtopic=1012


Temat: Ulubione z malinami
Dziekuje Krystyno za blyskawiczna odpowiedz. Chociaz boje sie troche wyjmowania ciasta podczas pieczenia, jutro zabieram sie za Twojego malinowca, a w mojej wersji dorzuce jeszcze troszke jagod. I jeszcze jedno pytanko: co zrobic zeby piana nie opadla? Mam z tym problem ...
Źródło: cincin.cc/index.php?showtopic=28759


Temat: niebo w gębie
SERNIK WILEŃSKI / bez ciasta , ale za to jaki pyszny /
----------------------------------------------------------------

200g masła
300g cukru (ja daje cukier kryształ, podobno można puder)
6 jajek
sok z całej cytryny
1 kg białego, zmielonego sera / może być gotowy kupowany w kubełku /
2 budynie śmietankowe w proszku

I teraz tak: zółtka, cukier i masło ucieramy ręcznie takim młotkiem w misce, może być makutra (micha z porowkowanymi ściankami i dnem, do ucierania właśnie). Jak już bedzie praktycznie jednolicie roztarte (trochę to rozcieranie trwa, ale cukier krysztal pomaga, i pomaga miekkie maslo, chociaz zawsze zostaja kawaleñki male tego masla), dodajemy sok z cytryny, budynie i znowu miąchamy młotkiem (chwilke krótka). potem dodajemy ser i mieszamy (mlotkiem!), az do jednolitej masy. Ubijamy trzepaczka bialka na piane (te od zoltek i delikatnie mieszamy z masą serową . Caloksztalt wylewamy do nasmarowanej maslem i wysypanej tarta bulka, tortownicy (ta wieksza tortownica) i pieczemy w 180 C okolo godziny. W trakcie pieczenia serniczek rosnie pokaznie, a potem najlepiej niech stygnie w piecu, bo opada (im lagodniej opadnie , tym bedzie rowniejszy ). I juz! Genialny z lodowki!

ja dodaję rodzynki , można z góry posmarować polewą czekoladową
zrobiłam zmodyfikowaną wersję tego przepisu i wszystko mieszałam mikserem , też wychodzi przepyszny
Źródło: rottka.pl/forum/viewtopic.php?t=757


Temat: Makaroniki
Makaroniki

Źródło przepisu - Pierre HermĂŠ "Desery od najprostszych po wykwintne"

Składniki na 20 dużych lub 80 małych makaroników:
Ciasto:
480 g cukru pudru
280 g mielonych migdałów
7 białek
Barwniki:
40 g kakao
1/2 łyżeczki ekstraktu kawowego
6 kropli barwnika karminowego lub zielonego
1 łyżeczka esencji waniliowej

Wykonanie:
Przesiać razem cukier puder, mielone migdały i ewent. kakao.
Ubić białka na sztywną pianę.
Wsypać cukier z migdałami. Delikatnie mieszać drewnianą łyżką, w kierunku od środka do ścianek naczynia, jednocześnie obracając naczynie lewą ręką, aby piana nie opadła. Ciasto nie powinno być zbyt gęste, by upieczone makaroniki nie były zbyt suche.
Nagrzać piekarnik do 250 st. C. Dwie blachy wyłożyć papierem do pieczenia.
Ciasto włożyć do rękawa cukierniczego z gładką nasadką i wycisnąć 80 małych makaroników o średnicy 2 cm lub 20 dużych o średnicy 7 cm.
Makaroniki zostawić w temperaturze pokojowej na 15 minut (na powierzchni wytworzy się cienka skorupka).
Obie blachy włożyć do piekarnika i obniżyć temperaturę do 180 stopni.
Uchylić drzwiczki i duże makaroniki piec przez 18 - 20 minut, a małe - przez 10- 12 minut.
Wyjąć blachy z piekarnika. Do szklanki wlać nieco wody.
Lekko unosząc papier wlać na blachę nieco wody - utworzy się para, która ułatwi zdejmowanie makaroników z papieru.
Makaroniki ułożyć na drucianej kratce i pozostawić do wystygnięcia.
Zimne można udekorować.
Makaroniki ułożyć na półmisku, przykryć folią spożywczą i wstawić do lodówki na 2 dni, będą jeszcze smaczniejsze.

Moja wersja:
Zrobiłam z pół porcji (bez barwników) nieco inaczej niż w przepisie. Do ubitej piany z białek dodałam cześć cukru i chwilę poubijałam, a dopiero potem dodałam mieszaninę cukrowo - migdałową i delikatnie wymieszałam łyżką.
Piekłam 12 minut, a potem zostawiłam je w wylączonym piekarniku na następne 12 minut.
Bez problemu można je było zdjąć z papieru.
Są pyszne - chrupiące na zewnątrz i miękkie w środku. Nie wiem, czy zostanie choć kilka, by wstawić je do lodówki.
Źródło: cincin.cc/index.php?showtopic=30184